Veelgestelde vragen

Wat is een gerectificeerde tegel?

Een gerectificeerde tegel is een tegel waarvan na het bakproces de kanten worden afgezaagd of afgeslepen. Dit heeft als voordeel dat de tegel kaarsrechte kanten heeft en hierdoor zeer maatvast is. Doordat de kanten zo recht zijn is het ook mogelijk om de gerectificeerde tegels met hele dunnen voegen te leggen. Dit geeft vaak een strak en modern eindresultaat. Gerectificeerde tegels worden ook vaak aangeduid met de afkorting  RTT of RETT. Deze afkortingen zijn afgeleid van het Italiaanse woord Rettificato.

Wat is een gekalibreerde tegel?

Een gekalibreerde tegel (niet te verwarren met een gerectificeerde tegel) heeft betrekking op een partij tegels. Als de tegels gekalibreerd zijn dan zijn alle tegels op gelijke dikte gezaagd. Van gekalibreerde tegels wordt vrijwel alleen gesproken als het natuursteen tegels betreft.

Wat zijn door en door tegels?

Een door en door tegel is een tegel die volledig(door en door) van hetzelfde materiaal is. Dit betekent dat de kleur van de toplaag gelijk is aan de kleur onder de toplaag. Dit heeft als groot voordeel dat eventuele beschadigingen in de loop der jaren niet opvallen. Door en door tegels worden ook vaak Full-body tegels of volle massa tegels genoemd.

Wat zijn verglaasde tegels?

Verglaasde tegels zijn tegels waar de toplaag uit een gekleurde glazuur bestaat. Deze gekleurde glazuur zorgt voor de uitstraling, kleur en design van de tegel. Het type glazuurlaag kan zeer uiteenlopen en bepalen de kwaliteit en het karakter van de tegel.

Hoe wordt de antislip-waarde van een tegel aangegeven?

De anti-slipwaarde van een tegel kan op verschillende manieren worden aangegeven. De meest voorkomende waarde is de R-waarde. De R-waarde is het resultaat na een test volgens de “Scheibe ebene” methode. Bij deze test wordt de antislip waarde bij verschillende hellingshoeken gemeten en uitgedrukt met de letter “R” gevolgd door een cijfer. De meest voorkomende R-waarde zijn:
- R9 = 03 t/m 10 graden (geringe antislip waarde)
- R10 = 11 t/m 19 graden (normale antislip waarde)
- R11 = 20 t/m 27 graden (verhoogde antislip waarde)
- R12 = 28 t/m 35 graden (grote antislip waarde)
- R13 = Meer dan 35 graden (zeer hoge antislip waarde)

Welke slijtklasse heb ik nodig?

Aan de slijtklasse van de tegels kunt u zien voor welke ruimtes of gebruik ze geschikt zijn. De slijtklasse van geglazuurde keramisch tegels wordt aangeduid in de slijtgroepen 1 t/m/ 5.
- Slijtgroep 1: Deze tegels zijn geschikt voor ruimtes waar voornamelijk met zacht schoeisel of blote voeten wordt gelopen(bijvoorbeeld een badkamer).
- Slijtgroep 2: Tegels uit deze slijtgroep zijn geschikt voor zacht schoeisel in ruimtes waar nagenoeg geen vuil/zand voorkomt.
- Slijtgroep 3: Tegels ingedeeld in slijtgroep 3 zijn geschikt voor woonkamers waar geen hoge belasting plaatsvind.
- Slijtgroep 4: Dit zijn tegels die geschikt zijn voor hoge belasting zoals een keuken, gang of hal. En hier kan met normaal schoeisel op gelopen worden.
- Slijtgroep 5: Dit is de hoogste slijtgroep voor verglaasde tegels, deze tegels zijn geschikt voor ruimtes waar krassend vuil voorkomt en zeer veel wordt gelopen. Denk aan horeca gelegenheden, ingangen etc. kortom ruimtes die zeer veel worden gebruikt.

Wat betekent Lappato?

Lappato betekend dat het oppervlak van de tegel half glimmend is. De tegels is niet glimmend en niet mat.

Wat betekent witte of rode scherf?

Een verglaasde tegels heeft een toplaag op de body van de tegel. En de body wordt ook wel scherf genoemd. Een rode scherf betekend dat de klei die gebruikt is een rode kleur heeft. Vooral bij witte wandtegels is het belangrijk dat u let op de kleur van de scherf. Het nadeel van een rode scherf bij een witte wandtegel is dat bij “slecht” voegen dit licht kan doorschijnen bij de randen van de tegels of dat beschadigingen extra opvallen door de rode kleur. Bij tegels met een witte scherf is dit niet het geval.

Wat zijn de aanduidingen van kalibermaten bij tegels?

Keramisch tegels worden gebakken en bij dit bakproces van 1 maat (bijvoorbeeld 60cmx60cm) komen verschillende maten uit de over. Denk aan 59,8cm; 59,9cm en 60,0cm, alle tegels worden na productie gesorteerd en krijgen dan de aanduiding kaliberaanduiding op de doos (bijvoorbeeld: kalibermaat 59,9 of 9). Als de kalibermaat 59,9 is dan is hier een tolerantie van toepassing van 1mm. In dit geval dienen alle tegels tussen de maten 59,86cm en 59,95 cm te liggen.

Wat betekenen de tint aanduidingen op de dozen van de tegels?

De tint aanduidingen op de doos geven de exacte kleur van de betreffende serie aan. Fabrikanten proberen ten alle tijden de perfecte kleur te krijgen echter is dit in het productieproces niet mogelijk en komen er tintverschillen voor. Deze tegels worden vervolgens gesorteerd zodat alle tegels met dezelfde tint bij elkaar komen. Let bij een eventuele nabestelling altijd op de tintaanduiding!

Mag ik mijn bestelling / producten retourneren?

Artikelen mogen slechts retour of geruild worden, na schriftelijke bevestiging van Tegels33. Tegels33 accepteert uitsluitend retourzendingen van product en/of producten indien:
- het product en/of de producten geheel compleet, in de originele verpakking en in originele staat zijn.  
- het product en/of de producten ongebruikt zijn.  
- het product en/of de producten schoon zijn.  
- het product en/of de producten niet ingebouwd is/zijn geweest dan wel op enigerlei wijze gemonteerd is en/of zijn geweest.  
- de bijbehorende montagematerialen, voor zover van toepassing, volledig aanwezig zijn, en zich bevinden in de originele verpakking, hetgeen ook geldt voor de originele handleidingen en meegeleverde accessoires.  
- het artikel binnen 14 dagen na levering in ons bezit is.  

Retourzendingen welke niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen worden niet in behandeling genomen. De kosten voor het retour te sturen product en/of producten komen voor rekening van de klant.