Tegelvloer leggen

Een tegelvloer leggen is geen eenvoudige opgave, maar aan de hand van de instructies op deze pagina moet het te doen zijn voor iedereen. Keramische vloertegels zijn voor als woonkamer vloertegels, vloertegels keuken, vloertegels badkamer, vloertegels hal en vloertegels douche het best. Dit omdat keramische vloertegels makkelijk te onderhouden zijn, maximale bescherming tegen vocht bieden en zeer lang mee gaan.

Een tegelvloer leggen is geen eenvoudige opgave maar met ons hulp is het zelf mogelijk! 

Een tegelvloer leggen of betegelen zijn twee verschillende termen voor dezelfde actie. Onderstaand wordt zorgvuldig uitgelegd hoe je een tegelvloer stap voor stap kan leggen. Neem voor keuze van de juiste tegels, een kijkje in de keramische vloertegels collectie van ons. Voordat je begint met tegelvloer leggen bekijk de ondergrond en laat je adviseren door een tegelzetter zodat er niks mis kan gaan.

tegelvloer leggen

Tegelvloer leggen; stap voor stap uitgelegd!

Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je een tegelvloer moet leggen. Binnen 8 eenvoudige stappen heb je een tegelvloer gelegd! Moet je nog een vloer bestellen? Bekijk dan eens ons uitgebreid assortiment van tegels. Wij geven de laagste prijsgarantie op onze tegels! Welke tegels ga jij binnenkort leggen met onze stappenplan?

Stap 1

Het eerste wat gedaan moet worden bij een tegelvloer leggen  is het uitrekenen van het aantal tegels dat er geplaatst kan worden. De vakmensen van tegels33 kunnen je hier bij helpen mocht dit nodig zijn. Denk hierbij wel aan de voegen, die tussen de tegels onderling komen en op de plekken waar de tegels en de muur aansluiten.

Stap 2

De volgende stap bij het tegelvloer leggen is het aanbrengen van twee spandraden aan stalen spijkers die in de vloer worden geslagen. De breedte van het passtuk plus de voeg moet even groot zijn als de afstanden van de draden tot de muur.

Stap 3

Begin het tegelvloer leggen op het vloergedeelte tegenover de deur. Breng op dat gedeelte tegellijm aan met een troffel. Wij raden tegellijm van Botament (Objekt flexkleber) aan. De lijm moet evenwichtig verdeeld worden over de vloer (zie bovenstaande afbeelding) met een lijmkam, druk de lijm stevig aan tegen de vloer. Breng per keer niet meer dan een paar vierkante meter lijm aan, omdat de lijm snel droogt bij het tegelvloer leggen. Plaats de eerste vloertegel precies in de hoek van de twee spandraden en druk de vloertegel stevig in de lijm zodat hij vast zit.

Stap 4

De volgende stap bij het tegelvloer leggen is een voegkruisje diep in de lijm drukken op de hoekpunten van de tegels. Plaats de volgende vloertegels strak tegen de voegkruisjes aan, plaats hierna de volgende vloertegel etc. Zorg ervoor dat overbodige resten van de lijm direct weggeveegd worden met een natte spons. Mocht een vloertegel iets dieper liggen dan de andere, kun je deze ophogen door meer tegellijm aan te brengen.

Stap 5

De passtukken voor de randen kunnen bij het tegelvloer leggen op maat worden gemaakt met een tegelsnijder. Teken de maat af op de tegels en houd hierbij rekening met de voegbreedte. Leg de vloertegel in de tegelsnijder en druk het mesje enkele malen tegen de tegel totdat er een kras ontstaat, breek de vloertegel hierna langs deze lijn door.

Stap 6

Het beste kan de snijlijn zo af getekend worden dat het breukvlak later in een hoek verwerkt kan worden bij het tegelvloer leggen. Kleine randjes of hoekjes kunnen met een knabbeltang voorzichtig bijgewerkt worden. Als het nodig is kunnen randen van tegels gladgevijld worden met een tegelvijl. Een tegelzaag kan gebruikt worden voor het maken van gebogen uitsparingen.

Stap 7

Laat na het tegelvloer leggen de vloertegels 24 uur met rust zodat de lijm hard kan worden. Na deze 24 uur volgt de volgende stap: het voegen van de vloertegels. We raden het voegmortel Botament Multifuge Finespeed aan omdat deze kwalitatief zeer goed is en vrijwel overal toegepast kan worden. Breng het voegmortel aan door het met een spaan over de vloertegels te strijken en druk het voegmortel goed in de voegen. Voegkruisjes kun je eventueel laten zitten omdat deze door het voegmortel bedekt worden.

Stap 8

Mocht er voegmortel geknoeid zijn, kun je deze zorgvuldig met een natte spons verwijderen. Kijk hierbij wel uit dat er geen voegmortel uit de voegen geveegd wordt. Wacht tot het voegmortel hard is geworden (ongeveer 2 uur) en wrijf de vloertegels nogmaals zuiver met een natte spons. Wij raden hierbij zeep extra lijnolie aan. Hierna moet de vloer nog een keer met een doek drooggemaakt worden en het tegelvloer leggen is klaar.