De meerderheid (51%) geeft in een onderzoek aan dat ze op zien tegen tuinieren. Een aantal redenen hiervoor zijn dat de mensen het vaak te zwaar en te tijdrovend vinden. En ik denk dat iedere liefhebber van de tuin dit kan beamen: Het gras maaien, de heg snoeien, dat vervelende onkruid wieden, ervoor zorgen dat planten de winter doorkomen, de tuin ongedierte vrij houden en je tuinmeubilair schoon houden. In Nederland schijnt het zonnetje al niet zo vaak, dus wanneer het lekker buitenweer is willen de meeste lekker genieten van de tuin in plaats van werken in de tuin.

Vrouwen zien vaker op tegen tuinieren dan mannen.

De een wordt helemaal ontspannen van het werken in de tuin en ziet het meer als een hobby terwijl de andere er misschien een gruwelijke hekel aan heeft. Uit onderzoek is gebleken dat 51% het zwaar vindt om in zijn eentje te tuinieren. De vrouwen vinden dit zwaarder dan de mannen, respectievelijk vindt 60% van de vrouwen en 42% van de mannen dit. De vrouwen zien dan ook vaker op tegen tuinieren.

Dit is de top 5 van ergernissen tijdens het tuinieren:

1. Ik vind tuinieren tijdrovend (27%)

2. Ik vind het tuinieren vermoeiend door houdingen zoals bukken en hurken (26%)

3. Ik heb een hekel aan de slechte weersomstandigheden (11%)

4. Ik vind tuinieren duur (4%)

5. Ik heb een hekel aan vies worden, daarom tuinier ik niet graag (4%)

Mannen vinden het minder belangrijk om de taken te verdelen

Meer dan de helft van de Nederlanders (55%) vindt dat de man evenveel als de vrouw moet doen in de tuin. Vooral vrouwen vinden dit belangrijk, 61% van de vrouwen gaf dit aan, in tegenstelling tot 49% van de mannen. Acht procent van de mannen geeft aan dat tuinieren een echt klusje is voor de vrouw. Slechts 2% van de vrouwen deelt deze mening.

Zie je ook op tegen tuinieren? Dan volgen hier 5 tips om het leuker te maken:
1. Tuinier samen, dat is een stuk gezelliger dan alleen. En je bent sneller klaar.
2. Beloon jezelf na het tuinieren, steek lekker de bbq aan als je klaar bent in de tuin.  
3. Haal de muziek naar buiten, dat werkt een stuk prettiger! Let er wel op dat je niet té hard meezingt zodat de buren ook van je gezang kunnen meegenieten.
4: Maak optimaal gebruik van onderhoudsarme producten in de tuin, maak bijvoorbeeld gebruik van keramische terrastegels.  
5: Gebruik vrolijke kleuren in jouw tuin. Dan wordt je vanzelf vrolijk als je lekker in de tuin bezig bent.